Is rook melden verplicht?

(Nieuw)bouw, huurwoning, studentenkamer of renovatie Is rook melden verplicht?

Jaarlijks zorgen in België ongeveer 10.000 branden in gebouwen voor talrijke doden, brandwonden en materiële schadegevallen. Bijna 80% van de sterfgevallen door brand zijn het gevolg van woningbranden. Een goeie rookmelder beschermt je woning en gezin. Wanneer is een rookmelder nu verplicht? De experts van Colpaert adviseren je.

Brandpreventie in nieuwbouw en renovatie

Het is tegenwoordig verplicht om optische rookmelders op een professionele manier te plaatsen in alle:

• nieuw te bouwen woningen
• alle woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd en waarvoor een omgevingsvergunning vereist is.

Wie een bouwaanvraag voor nieuwbouw of renovatiewerken indient, moet aanduiden waar de rookmelder(s) zich zullen bevinden. Een rookmelder volstaat.
Advies nodig? Contacteer ons team hier.

Colpaert rookmelder verplicht 02

Huurwoningen en studentenkamers

Wie voor een huurwoning een nieuw huurcontract afsluit na 31 december 2012 is verplicht om deze woning met voldoende rookmelders uit te rusten. Wat is nu ‘voldoende’? Op elke verdieping moet minstens één rookmelder hangen.
Nog vragen? Spring eens binnen in onze showroom. We helpen je graag verder.

Niet in orde? De gevolgen op een rijtje

Een woning zonder voldoende rookmelders is ‘niet-conform’. Wie op dat moment een conformiteitsattest aanvraagt, zal dit niet ontvangen. Bovendien riskeert de verhuurder sancties, zoals:

• Verplichting om werken uit te voeren
• Herbestemming
• Sloop

Opgelet: het ontbreken van (voldoende) rookmelders zal op zich niet leiden tot een ongeschikt- en/of onbewoonbaarheidsbesluit. Hoe je best je rookmelders plaatst, ontdek je op onze blog.

2020: rookmelder verplicht

De Vlaamse Regering kondigde op 10 maart 2017 een decreetwijziging af waarmee het plaatsen van rookmelders of een branddetectiesysteem zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont, verplicht wordt. Uiterlijk op 1 januari 2020 zullen alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een rookdetectiesysteem moeten beschikken. De gevolgen als er niet tijdig aan deze verplichting is voldaan, blijven dezelfde.

Bescherm wat echt telt

We zijn er om je te beschermen en dit al 25 jaar lang. Dankzij onze ervaring in de inbraak- en brandpreventie, zorgen we ervoor dat je geniet van je woning, op elk moment van de dag. 

Het beveiligen van je woning is onze zorg. Contacteer het Colpaert team hier.