Waar rook is, is vuur

Waar rook is, is vuur

Woningbranden komen vaker voor dan je denkt. In België vinden per jaar ongeveer 20.000 woningbranden plaats: in 2017 vielen hierbij 35 doden. Helaas dringen deze alarmende cijfers nog niet tot iedereen goed door: 1 op de 3 Belgen denkt nooit aan brandpreventie.
Daar doen wij iets aan: ontdek hier hoe je dankzij Colpaert woningbranden voorkomt.
 

Is een rookmelder verplicht?

Op 10 maart 2017 kondigde de Vlaamse Regering een decreetwijziging af waarmee het plaatsen van rookmelders of een branddetectiesysteem zowel voor een huurwoning als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont, verplicht wordt. Het nieuwe decreet treedt uiterlijk op 1 januari 2020 in werking. Dit betekent dat je woning tegen uiterlijk die datum over de nodige rookmelders zal moeten beschikken.

Colpaert blog brandpreventie

Waar hang je het best je rookmelder?

Een rookmelder op de verkeerde plaats heeft geen enkel effect. Wie op tijd een waarschuwing wil, hangt de rookmelder op de juiste plaatsen.

In een huis met meerdere verdiepingen installeer je de rookmelder het best tussen de slaapkamers op de overloop. Is er een ruimte in je huis met veel elektronische apparaten? Plaats dan zeker ook een rookmelder.

Uit onderzoek blijkt dat 34% van alle fatale woningbranden ontstaat in de slaapkamer. Op de tweede plaats staat de woonkamer en vervolgens de keuken.

Vragen over de plaatsing van je rookmelders?

We adviseren je graag verder
 

Welke signalen geeft een rookmelder?

Wanneer rookmelders rook detecteren, geven ze een luid signaal. Op die manier worden alle personen in de woning al gealarmeerd tijdens de rookontwikkelingsfase.

Er kan vervolgens meteen actie ondernomen worden: de brand blussen indien mogelijk of vluchten.

We raden aan om de handleiding van de rookmelder goed door te nemen of ons bij vragen te contacteren. Een rookmelder geeft namelijk verschillende signalen af. Het systeem piept niet enkel bij het detecteren van rook, maar ook wanneer de batterij leeg is. Wij geven graag uitleg over de verschillende meldingen en hun betekenis.

Bij een woningbrand telt elke seconde

Brand in je woning? Dan is het kwestie van zo snel mogelijk te handelen.
Bereid je alvast voor door:

- Voldoende rookmelders te (laten) plaatsen

- De rookmelders elke maand te testen

- Een vluchtplan voor te bereiden en deze te kennen

​Professionele plaatsing brandpreventie

Woningbranden kunnen je dus zomaar overkomen met dikwijls fatale gevolgen. Alles start met een goede brandbeveiliging. Een rookmelder kopen? Je brandpreventie verbeteren?

Voorkom deze winter brand in je huis en doe beroep op onze expertise inzake brandbeveiliging.

Contacteer ons team hier